Geslaagde tweede benefiet SOR

In Rotterdam werd afgelopen zaterdag, op 30 juni, voor de tweede keer een benefiet georganiseerd door Stichting Ontwikkelingen Rif (SOR) om geld in te zamelen voor familieleden van de politieke gevangenen uit de Hirak beweging. Veel van de gevangenen zijn kostwinner waardoor hun achtergelaten families nu financieel niet meer in staat zijn in eerste levensbehoeftes te voorzien. SOR is opgericht kort na de massale gevangenschappen van de Hirak demonstranten om de achtergelaten families financieel bij te staan. Na het zware vonnis van dinsdag 26 juni blijft het werk van SOR belangrijk. SOR is afhankelijk van (vaste) donateurs om het werk wat zij doen mogelijk te maken. Middels benefietacties en andere activiteiten proberen zij geld in te zamelen en het publiek bekend te maken met de activiteiten van SOR.
De tweede benefietbijeenkomst stond, uiteraard, volledig in het teken van de Hirak en de gevangenen. Het was dan ook mooi om te zien dat de zaal vol zat met betrokkenen. Het programma was gevarieerd voor oud en jong. In de middag konden kinderen cupcakes maken, hun gezichten schminken en henna tatoo’s met Amazigh tekens op hun handen laten zetten. Het avondprogramma, geheel tweetalig gepresenteerd, begon met een opening door gastvrouw en -heer Fatima el Morabit en Hassan Buyatui en werd daarna overgenomen door Khadija Al Morabit, de moderator van de avond. Ba Rachid mocht het spits afbijten en deed dat met een spetterend optreden. De hele zaal zong mee, de sfeer was bepaald en de betrokkenheid voelbaar. Tussendoor scandeerde het publiek dezelfde leuzen die werden geroepen tijdens de Hirak demonstraties. Dit versterkte de verbinding met de Hirak en de gevangen genomen demonstraten. Het was een sterk gebaar van solidariteit.
Daarna was het de beurt aan Maartje Jaquet die drie vertaalde gedichten van Mimoun Essahraoui ten gehore bracht. Maartje leert Tamazight en stelt zich voor in het Tarifit alvorens ze de gedichten in het Nederlands voordraagt. De gedichten komen uit de twee gedichtenbundels van Mimoun Essahraoui. . Zijn eerste bundel ‘Glimlach van een traan’ is nog beperkt beschikbaar en op zijn Youtube kanaal draagt Mimoun  10 van zijn gedichten voor. De tweede bundel ‘Ik hang je droevige dromen op’ wordt begin 2019 uitgebracht en is voorzien van een Nederlandse vertaling. Maartje is een van de vertalers. De gedichtenbundel zal voor de zachte prijs van €10,- te koop zijn. Volg Mimoun Essahraoui op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuws over zijn nieuwe bundel.
Ahmed Essadki komt het podium op en begint met een groet voor alle gevangenen in Marokko. Een groet uit het hart. ‘Yemmas n Bounassar’ (moeder van Nasser) is een ode aan alle moeders van politieke gevangenen. Dit ontroerende gedicht wordt met kracht en liefde door Ahmed overgedragen. Alle mobieltjes worden omhoog gehouden om de voordracht vast te leggen. Dit gedicht symboliseert de kern van de avond.
Dan is het tijd voor pauze. De bezoekers kunnen iets te eten halen en diverse memorabilia en andere spullen kopen waarvan de opbrengst ten goede komt van de stichting.
Na de pauze wordt Ibtissam Akarkach geïnterviewd over het boek “Opstand in de Rif”. Het boek is een samengestelde bundel van diverse schrijvers, meerderheid vrouw. Het is ontstaat uit de behoefte en noodzaak om ervaringen met sociale strijd op het moment zelf vast te leggen. Dit is altijd te weinig gedaan in de Riffijnse geschiedenis. De inhoud bestaat enerzijds uit onderwerpen die door Hirak demonstranten in Marokko zijn aangedragen en anderzijds door te voorzien in het gebrek aan informatie en context bij Marokkanen in de diaspora. De rol van de vrouw heeft een prominente rol in de Hirak en zo ook in het boek, zowel inhoudelijk als het aantal vrouwelijke schrijfsters van het boek. Vrouwen hebben altijd een belangrijke rol gehad tijdens sociale strijd maar deze werd meestal onderbelicht. Ten einde het belang van de vrouwelijke rol te benadrukken overhandigt Ibtissam een exemplaar van het boek aan Najat ‘Tarifect’ voor haar vooraanstaande bijdrage tijdens demonstraties in Nederland.
Dan is het eindelijk tijd voor de veiling. De veilingmeesters zijn Boujamaa Maghnouji en Najat ‘Tarifect’. Zij leiden de veiling tweetalig en via een liveverbinding is er de mogelijkheid voor mensen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn om toch mee te bieden. Het aanbod is zeer divers maar staat vooral in het teken van de Hirak. Zo zijn er foto’s van de demonstraties, schilderijen van Abdelkarim el Khattabi, Nasser Zafzafi en andere protestleiders. Er worden Marokkaanse feestjurken geveild, hoeden en boeken. Maar het pronkstuk van de veiling is toch de wandelstok en de mand (met inhoud) van 3izi Hmed (ome Hmed), de oudste politieke gevangene. Hij zit gelukkig niet meer vast. Hij heeft zijn mand gevuld met diverse kleine etenswaren, met een persoonlijke brief en zijn mobiele telefoon waar hij een boodschap op heeft achtergelaten. Het filmpje wordt afgespeeld en werd met luid geklap ontvangen. Online werd een bod gedaan van €1500 voor de wandelstok met mand, maar het publiek besloot dat ze dat beter konden doen. Samen hebben zij €1750 geboden en besloten om de items bij SOR in bewaring te laten als erfstuk van culturele geschiedenis.
Na een ontroerend en informerend programma wordt de avond afgesloten met twee optredens van Hamid Jeloun en Wahid Taziri. De tweede benefietbijeenkomst van SOR was een succes. Er is ruim €5600 opgehaald. Wil jij ook bijdragen aan de financiële ondersteuning van de families van de gevangenen? Of wil je meer informatie over de andere activiteiten van SOR? Bezoek dan de website op www.stichtingontwikkelingrif.org en volg ze op Facebook https://www.facebook.com/Stichting.Ontwikkeling.Rif/

Door: Sadika Arab